OPERATION FOR MARISKER

OPERATION FOR MARISKER (overskydende hud/slimhinde ved endetarmen)

Marisker er overskydende hud/slimhinde i og omkring endetarmen. Symptomerne er oftest gener ved hygiejne, en smule frisk blødning og kløe.

Operation:
Operationen udføres i lokalbedøvelse. Lokalbedøvelsen gives som indsprøjtning omkring endetarmsåbningen og er forbundet med kortvarig svie og smerte Ved operationen fjernes overskydende hud/slimhinde. Sårene bliver ikke syet helt sammen pga. risiko for infektion, dvs. sårene skal hele delvist af sig selv.

Efter udskrivelsen:
De skal kontrolleres på klinikken 3 uger efter operationen.

For at undgå hård afføring tilrådes Magnesia om aftenen de første dage efter operationen. Magnesia kan De købe i håndkøb på apoteket. Hvis dette ikke er nok, kan der suppleres med 1 til 2 glas sveskejuice dagligt. Det er vigtigt at drikke rigeligt.

Selve såret behandles med sæbebade, f.eks. telefonbruser, efter hver afføring og i øvrigt mindst 1 gang dagligt. Hvis de ikke har mulighed for sæbebad, tilrådes vask med uparfumeret børnesæbe med blød klud eller svamp. Vaseline, salve stikpiler osv. må frarådes. Renlighed, som beskrevet, er langt det vigtigste.

De kan gå i brusebad dagen efter operationen. Karbad, og badning i svømmehal/hav bør imidlertid undgås de første 2 uger.

Smerter:
På operationsdagen tages, inden De tager hjemme fra, 1 g paracetamol (Panodil) og herefter 3-4 gange i døgnet de første dage. Denne medicin skal De selv sørge for at have hjemme. Hvis vi mener, at De får behov for stærkere smertestillende medicin, vil dette blive udleveret før de går hjem.

Det er vigtigt, at De tager de anbefalede smertestillende tabletter, således at De kan bevæge Dem hurtigst muligt. De tilbudte tabletter er uden væsentlige bivirkninger inden for den uges tid, hvor de eventuelt har behov for smertestillende midler.

Erfaringsmæssigt foretrækker de fleste at vente i nogle dage og evt. op til en uge efter operationen, før De genoptager deres arbejde.

Komplikationer:
I meget sjældne tilfælde kan der optræde blødning og feber efter operationen. Sker dette, skal De straks henvende Dem på klinikken på tlf: 33220430/21609518 eller til vagtlæge/skadestue.

 

Retur til oversigt over patientvejledninger