KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG DEN NEDRE DEL AF TYKTARMEN

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG DEN NEDERSTE DEL AF TYKTARMEN (Rekto-sigmoideoskopi)

Rekto/sigmoideoskopi er en undersøgelse af slimhinden i endetarmen og den nederste del af tyktarmen. Undersøgelsen foretages med en tynd, bøjelig slange, der fungerer som et kamera. Der kan smertefrit tages små vævsprøver og/eller fjernes polypper. Disse prøver sendes til nærmere undersøgelse under mikroskop. Undersøgelsen kan også bruges til at kontrollere effekten af en given behandling.

For at opnå det bedst mulige resultat af undersøgelsen er det vigtigt, at endetarmen er godt udtømt. Til dette vedlægges et klysma (toilax).

På selve undersøgelsesdagen:
Ca. 1½ time før De tager hjemmefra, skal De tage et klysma (toilax) for at tømme tarmen. Dette tages ved at fjerne hætten og føre tubespidsen op i endetarmen og tømme tuben. Der vil efter ret kort tid komme afføring, så det er vigtigt, De har adgang til et toilet. Efterfølgende kan der komme afføringstrang, selvom tarmen er tømt, hvilket er helt normalt.
 De må spise og drikke som De plejer.

Undersøgelsen:
Undersøgelsen foretages i side- eller rygleje og varer ca. 5 minutter. Kameraet føres op i endetarmen. Ved undersøgelsen blæses der lidt luft op i tarmen for at få så god oversigt over tarmslimhinden som muligt. Selve undersøgelsen forårsager ingen større smerter. Luft, der pustes op i endetarmen, kan give ubehag og spænde i maven under og lige efter undersøgelsen.

Besked om undersøgelsen:
Lige efter undersøgelsen vil De få besked om, hvad undersøgelsen viste.
Hvis der er taget vævsprøver eller fjernet polypper, får De via klinikken besked om resultatet efter ca. 10 dage.

Komplikationer:
Der er i praksis ingen komplikationer til undersøgelsen, men hvis der er taget vævsprøver eller er fjernet polypper, kan der opstå blødning, der oftest går i ro af sig selv. I yderst sjældne tilfælde kan der gå hul på tarmen. I så tilfælde vil man få smerter og feber og skal straks kontakte enten klinikken på tlf: 3322 0430 / 2160 9518 eller vagtlæge/skadestue.

 

Retur til oversigt over patientvejledninger