ELASTIKBEHANDLING AF HÆMORIDER

ELASTIKBEHANDLING AF HÆMORIDER

Hæmorider er udvidelse af vener (åreknuder) i tarmåbningen. Deres årsag kendes ikke. I de lettere tilfælde sidder hæmoriderne overvejende inden for tarmåbningen, og behandlingen kan foregå ambulant uden bedøvelse ved elastikbehandling.

Behandling:
Princippet i behandlingen af disse lette tilfælde er, at man med en elastik afsnører hæmoriden, så den “visner” og falder af. Lægen indfører en lille tragt i tarmåbningen og fatter hæmoriden med en lille sugeskål. Med et særligt apparat skubbes en udspændt elastik ned over hæmoriden, der herved afsnøres. Hæmoriden “visner” og afstødes i løbet af ca. en uge.

Det kan ikke altid undgås, at lidt af huden kommer under elastikken, hvilket giver smerter, men som oftest hurtigt aftager. Nogle patienter føler sig lidt utilpas lige efter behandlingen. De bør derfor ikke tage alene hjem, men arrangere transport med taxi, Falck (hvis De har abonnement) eller lignende.

Efter behandlingen:
De første dage efter behandlingen kan der være lidt blødning ved afføringen. De kan beskytte tøjet med en ble eller lignende. Der er ingen grund til at ændre hverken spise- eller afføringsvaner. De må tørre Dem på sædvanlig måde efter afføring og gerne bruge telefonbruser eller bidét. Inden De går hjem, vil lægen fortælle Dem om evt. særlige forhold.

Smerter:
Hvis der kommer smerter, vil 1 g paracetamol (Panodil) som regel være tilstrækkeligt.

Efter udskrivelsen:
De kan spise almindelig kost. Afføringen bør evt. reguleres med f. eks. HUSK (håndkøb på apoteket) og rigelig væske, hvis De får forstoppelse. Efter ca. 3 uger skal De til kontrol på klinikken, hvor der foretages undersøgelse af endetarmen.

Komplikationer:
I sjældne tilfælde kan elastikken glide af for tidligt, hvorved der eventuelt kan opstå blødning, som er større end en sædvanlig hæmorideblødning. I sjældne tilfælde kan der også opstå feber og stærke smerter. Ved betydende blødning, feber eller smerter skal De derfor henvende Dem til klinikken eller, hvis klinikken er lukket, hos vagtlæge eller på skadestue straks.

 

Retur til oversigt over patientvejledninger