KIKKERTUNDERSØGELSE AF TYKTARMEN

KIKKERTUNDERSØGELSE AF TYKTARMEN (Koloskopi)

Koloskopi er en undersøgelse af slimhinden i tyktarmen. Ved undersøgelsen føres en tynd, bøjelig slange, der fungerer som et kamera ind i endetarmen og videre til tyktarmen. Der kan smertefrit tages vævsprøver fra slimhinden eller evt. fjernes polypper til mikroskopisk undersøgelse.
 Undersøgelsen varer 5-10 minutter.

Inden undersøgelsen:
Hvis De tager blodfortyndende medicin, skal De aftale med klinikken, hvordan medicinen skal tages i forbindelse med undersøgelsen.

Det er vigtigt, at tarmen er tømt inden undersøgelsen. Derfor skal de ændre Deres kost og benytte vedlagte Toilax kombinationspakning (1 pakke med 4 enterotabletter og et klysma) inden undersøgelsen på følgende måde:

De sidste 3 dage før undersøgelsen:
De skal undgå kerneholdigt brød, tomater, citrusfrugter og jerntabletter. De skal spise mager kost og drikke rigelig væske, dog ikke mælkeprodukter.

Dagen før undersøgelsen:
De må kun indtage mager, flydende kost, det vil sige blendet/pureret kost. De skal drikke 3 liter væske, f.eks. vand, juice, bouillon, kaffe, te. De skal undgå alle former for mælkeprodukter.

Undgå væsker, som er tilsat røde farvestoffer.

Ca. mål for flydende kost: En kaffekop 150 ml = 1.50 dl., en tekop 175 ml = 1.75 dl., et tekrus 200 ml = 2.00 dl., en dyb tallerken 150 ml = 1.50 dl.

Kl. 8 og kl. 12 skal De tage 2 tabletter Toilax, dvs. 4 tabletter i alt.

På undersøgelsesdagen:
Om morgenen inden undersøgelsen må De drikke en kop te eller kaffe og spise et let morgenmåltid, f.eks. ristet brød, kaffe/te, dog ikke mælkeprodukter. De må gerne tage sædvanlig medicin. Ca. 1½ time inden De tager af sted hjemmefra, skal De tage et klysma for at tømme tarmen. De tager klysmaet ved at fjerne hætten, føre tubespidsen op i endetarmen og tømme tuben. Efter ret kort tid vil der komme afføring, så det er vigtigt, at De har adgang til et toilet.

Ovennævnte udrensningsprogram afviger en smule fra instruksen på selve pakningen. Dette er af praktiske årsager.

Undersøgelsen:
Ved undersøgelsen skal De ligge på venstre side. Endetarmsåbningen smøres med lokalbedøvende creme, inden kikkerten føres ind i tarmen.

For at kunne efterse tarmens slimhinde er det nødvendigt at puste luft ind i tarmen. Det kan give lidt mavekneb og fornemmelse af oppustethed.

Efter undersøgelsen:
De første timer må De regne med, at de kan have brug for at komme på toilettet. Der vil være afgang af luft og evt. tynd afføring.

Besked om undersøgelsen:
De informeres om undersøgelsesresultatet umiddelbart efter undersøgelsen. Hvis der er taget vævsprøver eller fjernet polypper, vil De via klinikken få besked om resultatet af undersøgelsen af vævsprøverne/polypperne efter ca. 10 dage.

Komplikationer:
Hvis der er taget vævsprøver eller fjernet polypper, kan dette medføre minimale mængder blod i afføringen i det følgende døgn. I meget sjældne tilfælde kan undersøgelsen kompliceres med hul på tarmen. I så fald vil der opstå smerter, feber eller større blødning fra tarmen og skal straks kontakte enten klinikken på
 tlf: 3322 0430 / 2160 9518 eller vagtlæge/skadestue.

 

Retur til oversigt over patientvejledninger